Terug naar overzicht

International Jazz Day 2021

UNESCO heeft 30 april uitgeroepen tot International Jazz Day! Ook in ons land kan je op die dag genieten van verschillende activiteiten die jazzmuziek vieren. Wij lijsten enkele interessante events én gespecialiseerde platenlabels voor jou op!

International Jazz Day 2021

Jazz events

Brussels Jazz Weekend (29-30 mei)

In het bruisende hart van België zal het Brussels Jazz Weekend na twee jaar weer plaatsvinden! Het gratis festival dat jaarlijks zo’n 300.000 muziekliefhebbers weet aan te trekken organiseert dit jaar een alternatieve editie: de ‘Balcony edition’. Zet het festival alvast in je agenda en geniet van je favoriete jazz onder de lentezon.

Jazz Station livestream

Blijf je toch nog even liever in je kot? Geen probleem, dan komt jazz naar jou! Les Lundis d’Hortense en Jazz Station houden een live broadcast om je onder te dompelen in jazztradities. L’âme Des Poètes, een legendarische jazzband die al meer dan 30 jaar optreedt en het pianotrio van Alex Koo, een veelbelovend figuur uit de jonge generatie Belgische jazzmuzikanten, palmen je in met hun legendarische groovy tunes. Vind hier de radio zender!

Jazziness podcast

Ken je nog niet zo veel van jazz? Wil je je kennis bijspijkeren? Dan is de Jazziness podcast helemaal iets voor jou. Naar aanleiding van het Brussels Jazz Weekend zijn er 26 podcasts gemaakt waarin Ellen Leemans, notoir ‘jazz-onkundige’ in het muziekgenre, wegwijs wordt gemaakt door allround jazz-specialist Frederik Goossens. Benieuwd? Beluister hier alle afleveringen.

 

 

Bram Weijters

Bram Weijters is een prominente figuur in de Belgische jazz-scene. Als achttienjarige studeerde hij af als jazzcomponist in Brussel, nu werkt Bram Weijters samen met artiesten uit de Belgische hiphopscene, en vult hij met zijn composities clubs, festivals en concertzalen binnen en buiten België. Zelf richtte hij zijn internationale band Bram Weijters-Chad McCullough Quartet alsook zijn eigen Bram Weijters Trio and Quartet op. Ontdek Brams composities en verhaal hier.

Eleven voor Ten

Jazz4you staat ook niet stil bij de viering van International Jazz Day. Voor een voorstelling van harmonische composities nodigen zij op 30 april een vijftiental van de meest bekende talenten in de Belgische en internationale jazzscene uit. Het concert wordt live uitgezonden vanuit het Cultureel Centrum van Ukkel en is beluisterbaar via het videokanaal Jazz4you of livestream op hun Facebook-pagina. Meer informatie vind je hier.

Students on Stage_KASK Conservatorium Ghent

Geniet ook van jonge nog verborgen talenten op International Jazz Day. Club Telex, een nieuwe studie- en speelplek in Gent, organiseert ‘Club Telex celebrates International Jazz Day’. Een livestream waar studenten hun upbeat jazz tunes laten horen aan het publiek. Interesse? Schrijf je hier in en ontdek.

Belgische jazz platenlabels

El negocito records

Gevestigd in Gent, vind je El NEGOCITO Records. Hier ontdek je artiesten met oog voor alternatieve muziek en improvisatie. Ontdek hier.

De W.E.R.F.

De W.E.R.F., Wasted Energy Record Factory, bezorgt het publiek al jarenlang de grooviest jazz. Het succesvolle platenlabel biedt piepjong talent in de Belgische jazzscene de kans om te experimenteren. Ontdek hier je nieuwe favoriete artiest.

 

Rat records

Drummer Teun Verbruggen en saxofonist Bruno Vansina richtten in 2003 hun platenlabel RAT Records op, en het groeide meteen uit tot een output van creatieve en experimentele jazz. RAT records levert in samenwerking met hoogstaande beeldende kunstenaars, jazzcreaties die elke jazzliefhebber inpalmen. Bekijk hier hun gamma aan artiesten.

 

Aspen Edities

Op zoek naar hedendaagse jazz tunes? Het platenlabel Aspen Edities specialiseert zich in muziek die alterneert tussen jazz, improvisatie, hedendaagse klassieke muziek, pop- of folk-invloeden en elektronische muziek. Bekijk hier hun hele gamma.

Blijf op de hoogte van creativiteit van hier.

We beloven je gegevens niet te delen met derden en hanteren strikte gebruiksvoorwaarden zoals omschreven in ons privacybeleid.